Bikefitting: Retül Bikefit brengt je verder

 In Review

Bikefitting. Wielrenners zweren erbij, maar mountainbikers? Ook wij zijn gebaat bij een goede positie op de fiets. Reden genoeg om af te reizen naar ‘s-Heerenberg voor een Retül BikeFit.

Mijn laatste bikefit dateert alweer van 8 jaar geleden. De technieken die hierbij komen kijken zijn in de loop der jaren met sprongen vooruitgegaan. Waar jaren geleden gekeken werd naar je lengte en de binnenbeenlengte om alles te bepalen, gebeurt dit tegenwoordig volledig digitaal aan de hand van computers en sensoren.

Framemaat en zadelhoogte

Na binnenkomst in ‘s-Heerenberg word ik welkom geheten door Peter Kraaijvanger van Specialized, die de bikefit gaat uitvoeren. De ruimte staat vol met moderne camerasystemen en beeldschermen. De bikefit begint met het bepalen van de framemaat en zadelhoogte. Dit gebeurt voor een soort grote iPad, waarop je een aantal gegevens moet aangeven. Zaken als: waar wil je de fiets voor gebruiken, wat je zitpositie is en hoe getraind je bent worden gevraagd. Daarna komt de aanwijzer in beeld, waarmee Peter een aantal punten op mijn lichaam aanstipt om op deze manier de beenlengte te bepalen.

Het resultaat is een overzicht van fietsen die geschikt voor je zouden zijn inclusief de framemaat. Dat was voor mij een EpicHardtail in de maat L. Toevalligerwijs heb ik die bij om te testenEen andere uitslag verraste mij meer: de geschikte zadelhoogte. Die lag 1,5 cm lager dan het zadel stond.


Na het bepalen van de framemaat en zadelhoogte was het tijd om te kijken welk zadel het best bij mij zou passen. Hiervoor ga je op een soort iPad zitten, die de gegevens doorstuurt naar een groot scherm zodat je precies kunt zien wat er gebeurt. Aan de hand hiervan kan de afstand tussen de zitbotjes bepaald worden. Hieruit kwam naar voren dat een standaard zadel voor mij te smal is. Er werd direct een ander zadel op de fiets gemonteerd.

Tijd voor de schoenencheck! Ook de schoenmaat en de mogelijke toevoeging van zooltjes worden bepaald door middel van de aanwijzer en de computer.

Zooltjes

Uit de meting van mijn voeten blijkt dat ik een hoge voetboog heb en daarvoor extra ondersteuning nodig heb in mijn fietsschoenen. Daarom werden direct zooltjes op maat gemaakt.


De volgende stap was een lichamelijk onderzoek. Nee, we gaan dus nog steeds de fiets niet op. Ook deze gegevens zijn nodig voor een compleet beeld.


Eindelijk fietsen

Als dat allemaal achter de rug is, wordt het tijd voor de testen op de fiets. Dit kan op twee manieren: op je eigen fiets of op een Retul fiets. In dit geval had ik mijn eigen hardtail meegenomen en hebben we de meting meteen hierop uitgevoerd. Eerst worden de gegevens van de bike ingevoerd in de computer. Het is gaaf om te zien wat erbij komt kijken voordat je überhaupt op de fiets kunt stappen.

Daarna was het tijd om mijn ‘harnas’ aan te trekken. Op alle gewrichten werd sensoren geplakt die door het camerasysteem herkend werden. Hiermee kan de bewegende analyse gemaakt worden en tijdens het fietsen kunnen de verschillende hoeken worden gemeten. Je krijgt dit zelf mee via een groot beeldscherm in de ruimte. Hierop staat in het groen aangegeven als de cijfers goed zijn en geel als het beter zou kunnen. Dit wil overigens niet direct zeggen dat de positie fout is, maar wel dat deze beter zou kunnen.

0-meting

De eerste meting was met de originele standen van de fiets. Hieruit bleek dat er een aantal zaken niet ideaal waren. Zo stond mijn zadel toch te hoog en te ver naar voren. Ook stond het stuur wat te laag. Die aanpassingen werden doorgevoerd. Daarna mocht ik weer op de fiets stappen. De positie van het zadel en het stuur voelde prima aan, maar de hoogte was toch wat vreemd. Bij de daaropvolgende 1-meting kwam naar voren dat het zadel toch een klein stukje terug omhoog mocht. Verder voelde de zit wat te lang. Het stuur stond voor mijn gevoel wat ver weg. Er werd een variabele stuurpen opgezet om makkelijk en snel aanpassingen te kunnen doen.


Het resultaat van de 2meting was dat de zadelhoogte prima was. Na wat experimenteren met het stuur werd de ideale lengte van de stuurpen bepaald. Het leuke van deze meting is dat de cijfers de basis vormen van de nieuwe afstelling, maar het gevoel van de fietser ook heel belangrijk is. Het is samen zoeken naar de perfecte afstelling. En dat is gelukt.

De hele bikefitting duurt dik 2 uur en er wordt alle tijd genomen om zaken uit te leggen en te proberen. Ook wordt de fiets direct aangepast naar de resultaten van de meting, waardoor je direct kunt ervaren of je gevoel aansluit bij de nieuwe afstelling.


Resultaat

Uiteindelijk gaat het natuurlijk om de praktijk. Inmiddels staan er alweer vele honderden kilometers op de teller sinds de bikefit. En het eerste wat opvalt, is het comfort van de zooltjes in de fietsschoenen. Dit is een wereld van verschil. Waar ik vroeger door mijn hoge voetboog weinig ondersteuning had in mijn schoenen, is dit nu volledig anders. De schoenen voelen aan als pantoffels waardoor je voor het gevoel ook veel meer kracht kunt overbrengen op de pedalen. De positie van het stuur is prima. Het andere zadel was ook direct een zeer aangename verrassing. Ik had nooit gedacht dat dit zo veel meer comfort kon geven, wat het fietsen alleen maar leuker maakt. Alleen de zadelhoogte was een beetje wennen. In het begin voelde het alsof ik niet alle power kwijt kon, maar inmiddels ben ik gewend aan deze positie en voelt het heel natuurlijk.

Dankzij de bikefitting ben ik me bewust geworden van de houding op de fiets. Het zorgt voor nog meer plezier tijdens het uitoefenen van je hobby én kan blessures voorkomenKortom, een aanrader voor iedere mountainbiker.

Meer informatie: https://www.retul.com

 

Recent Posts

Start typing and press Enter to search