Zon, zee en pittige kilometers: de Costa Blanca Bike Race

 In Marathon

door : Mark Vennix – Redactie Mountain Bike Plus 7 mrt. 2019

Is Benidorm alleen maar om te overwinteren voor oudere mensen? Zeker niet! Je kunt er heerlijk mountainbiken in de heuvels. De Costa Blanca Bike Race laat al die mooie plekjes zien. Mountain Bike Plus stond met een team aan de start van die vierdaagse.

Woensdagochtend 30 januari. De wekker gaat, 03.30 uur. Een vroege vlucht, dan krijg je dat. Het inpakken en inchecken van de fiets verloopt zo makkelijk, dat we op het vliegveld nog een tijdje over hebben. De wedstrijdtactiek bespreken dan maar, voor deze duorace. Ik doe samen met Maikel van Loon mee, we zijn allebei fanatieke recreanten die wel houden van het avontuur. Mijn beste vriend zal deze dagen de Specialized Epic Hardtail zijn.

De vlucht naar Alicante duurt twee uur, waarna een bus ons in 45 minuten naar Benidorm brengt. We overnachten in hotel Cuco, een centrale plek tussen de startlocaties van de Costa Blanca Bike Race (CBBR).

We lunchen in het centrum en rijden dan naar het hotel Cap Negret in Altea. Hier slapen veel teams, het hotel is dan ook van alle faciliteiten voorzien: in de parkeergarage staan mooie bikeboxen waarin je jouw ros kunt stallen en onderhouden. Wij halen ons starterspakket op, rugnummer 142, plaatsen onze handtekening op een grote startposter en rijden terug naar het hotel. Op tijd naar bed, klaar voor etappe 1!

Heerlijk begin
We beginnen met 45 kilometer, waarvan 1600 meter omhoog. Het is onze eerste wedstrijd als duo en onze ontgroening op dit terrein. We hebben geen idee wat we kunnen verwachten. Vanaf ons hotel naar het startpunt in Finestrat is het 10 kilometer rijden, een lekkere warming-up. Wij doen mee in de categorie Masters 30 en na enigszins gokken waar we moeten staan in het startvak, wij spreken geen woord Spaans, is het tijd voor actie.

De dag begint met een klim, waarmee we het dorp verlaten. Het is zoeken naar een tempo dat voor ons allebei prettig bij te benen is. Ondertussen worden we voorbijgeschoten door de twee duo’s Erik Dekker en Maarten Tjallingii en Bart Brentjens en Edwin Bakker. Halverwege de klim hebben wij ons tempo gevonden. Zowel naar boven als later naar beneden zijn de trails erg pittig, we moeten ook enkele meters van de fiets af. Onze techniek verkeert nog in een winterslaap, maar die hebben we toch echt nodig hier.

Deze klim bleek nog maar het begin: na 22 kilometer komen we aan bij een beest. De laatste 100 meter is niet meer te doen voor ons, we springen van onze mountainbike af en dragen die naar boven. De afdaling die daarna volgt, is het toetje waar je na elke zure appel op hoopt: heerlijk knallen over snelle en technische trails. Het slotstuk gaat nog flink omhoog, maar we sluiten de dag desalniettemin af met een grote glimlach. We hebben 45 heerlijke kilometers in de benen en hopen dat de komende drie dagen net zo mooi worden.

We fietsen uit richting het hotel, maken onze fietsen weer op orde en prepareren ons voor dag 2.

Energiek publiek
Etappe 2 is een tijdrit van 15 kilometer lang en met 600 hoogtemeters. We starten in het centrum van Altea en finishen bij L’Alfàs del Pi. Wij zouden om 11.00 uur van start mogen, maar vertrekken op tijd om Dekker, Tjallingii, Brentjens en Bakker te zien rijden. Dan is het tijd voor onze rit. Wat denk je? De hemel schenkt ons een aardige regenbui. We starten met een afdaling door het centrum van Altea, over gladde klinkers. We kunnen op deze plekken meer verliezen dan winnen en nemen dus alle tijd.

Eenmaal beneden, kan het gas open. Langs het strand, richting de voet van de klim. Onderweg rijden we nog over wat fijne singletracks, voor de zware klim. We waren al gewaarschuwd voor deze berg…

Het eerste deel is nog vrij goed te doen, maar dan slaan we rechtsaf, door een poort. Hier begint het zware gedeelte, zo zal blijken. 600 meter met een stijgingspercentage van 30 procent, gelukkig over asfalt. Onze redding is het publiek, dat ons bijna vooruit duwt. Dit geeft zo veel energie, afstappen is hier echt geen optie. Hierna loopt de klim weer wat gemakkelijker, we rijden samen naar de finish.

Na ons zijn nog een paar toppers gestart, die we op de weg naar beneden aanmoedigen. Bij ons hotel is het douchen, kleren wassen, fiets poetsen, eten en dan heerlijk slapen. Wat een dag.

Onderweg naar beneden nog een paar keer gestopt om de hardrijders die na ons waren gestart aan te moedigen. Eenmaal beneden zijn we weer teruggereden naar het hotel om alles klaar te maken voor dag 3. Dus douchen, kleren wassen, fiets poetsen, eten en slapen natuurlijk.

Koninginnenrit
Een nieuwe dag, een nieuwe kans op een onvergetelijk avontuur. Polop – Polop heet de rit van vandaag. De zwaarste volgens het schema, vijf sterren krijgt dit niveau maar liefst. 40 kilometer met 1.600 hoogtemeters, dat belooft wat. Na een stevig ontbijt beginnen we aan de rit naar de startplaats, ook vandaag is het een aardige warming-up van 10 kilometer.

De rit begint met een pittige klim over asfalt, waarin we al snel worden ingehaald door de snelle mannen uit de Masters 40. Onderweg komen we een snel stukje gravelafdaling tegen, waarin we helaas Brentjens en Bakker langs de trail zien staan. Bakker is gevallen en moet helaas opgeven met meerdere breuken. Sneu, ze lagen op koers voor het podium.

Eenmaal bovenaan de klim krijgen we een lange afdaling voor de kiezen. De trails hier zijn ontzettend gaaf, we rijden ook nu weer met een big smile op ons gezicht naar beneden over enkele hele mooie singletracks. Onder een lekker zonnetje beginnen we aan de volgende klim, waarna wederom een mooie afdaling volgt. Af en toe een flinke drop die ze in de Duitse of Oostenrijkse marathons, ons gebied van expertise, niet durven te stoppen, maar wij vinden het genieten. We rijden hier dus rond op onze hardtail van Specialized, maar volgende keer nemen we toch liever een fully mee, daar kom je nog iets makkelijker mee beneden.

Na de laatste afdaling worden we getrakteerd op een stuk van 10 kilometer naar de finish, omhoog en omlaag, door een prachtige omgeving. Vlak voor de meet is daar plotseling nog een loodzware klim, door de kleine straatjes van Polop tot aan een kasteel. Moe maar voldaan rollen we samen over de finish.

 

Zon, zee en strand
De startplaats was op deze laatste dag slechts 2 kilometer van ons hotel gevestigd. We begonnen de rit namelijk aan het strand van Benidorm, een prachtig plaatje met vijfhonderd mountainbikers. Zo’n 30 seconden voor de start kwamen we erachter dat een boutje van een van onze fietsen niet goed vastzat. We hadden geen tijd meer om dat te herstellen, dus besloten we bovenaan de eerste klim even te stoppen.

Die eerste klim bestond uit asfalt. Doordat wij wat reparatiewerkzaamheden moesten verrichten, kwamen we helemaal achterin het veld terecht. Dat werd file rijdend en lopend naar beneden, over de eerste singletrack.

Het inhalen van de andere deelnemers was eigenlijk wel een lekker gevoel. Deze rit begon met heel veel klimmetjes, de eerste 30 kilometer was bijna volledig bergop. Het ging over brede gravelpaden, singletracks en hier en daar een strookje asfalt. Door die klimmen hadden we wel wat meer tijd om naar de omgeving te kijken, prachtig rijden door de heuvels met af en toe zicht op de Middellandse Zee. En dit alles onder een stralend zonnetje.

Als je veel klimt, ga je op den duur ook flink naar beneden rijden. Dat begon halverwege en voelde als een achtbaan. We reden vol gas over de trails, maar schrokken af en toe van een waarschuwingsbord met daarop een doodshoofd. Meestal was wat remmen voldoende om veilig door de moeilijke passages heen te komen, maar soms reed je over trails vlak langs een afgrond.

Met nog 10 kilometer voor de finish kregen we de zee weer in zicht. We hebben flink genoten van deze laatste pedaalslagen, met een paar kleine klimmetjes, gevolgd door soms snelle of technische afdalingen en af en toe een stukje over het strand. We finishten in Villajoyosa.

Daar kregen we nog een barbecue voorgeschoteld, waarna we genoten van onze slotkilometers richting het hotel.

Fully
Maandagavond vlogen we naar huis. We hebben genoten van vier dagen rijden door de heuvels rondom Benidorm, over prachtige trails en pittige klimmetjes. Mountainbiken zoals het hoort, zo voelde het daar: veel hoogtemeters en technisch uitdagende trails. Toch werd het nooit echt gevaarlijk, zolang je maar weet wat je kunt. De enige tip voor volgende keer: neem een fully mee.

Tags : Costa Blanca Bike Race

Recent Posts

Start typing and press Enter to search

cape-pioneer-trek-2017