De kop is eraf! Het Nederlandse marathon seizoen is begonnen.

 In Marathon

De eerste marathon in Nederland is al voor het derde jaar op rij de Merida Bike Marathon in Apeldoorn op 9 maart. Na een weekje fietsen in de Spaanse zon begin februari was het op zaterdag iets andere koek. De weersvoorspellingen veranderde van dag tot dag in de aanloop naar zaterdag. Maar het weer hebben we niet te kiezen dus op zaterdag gewoon afgereisd naar Apeldoorn om hier lekker een paar uur flink af te zien. Ook deze wedstrijd rijd ik weer op de Specialized Epic Hardtail Pro.

Ophalen startnummer
Op tijd ben ik vanuit huis met de auto vertrokken naar Apeldoorn. Dit is een uur en 15 minuten rijden vanuit huis. De start van de marathon was om 10 uur dus het was niet nodig om al heel vroeg die kant op te rijden. Bij aankomst in Apeldoorn stonden er al verkeersregelaars die je naar de juiste parkeerplaats dirigeerde. Dit was allemaal prima geregeld. Hierna de fiets van de auto gehaald en op de fiets naar het Merida Experience Center om het startnummer op te halen. Bij het ophalen van het startnummer was het heel erg druk. De rij stond bijna tot buiten toe. Na een 20 minuten wachten was ik aan de beurt en kreeg ik mijn startnummer 133, 2 muntjes voor wat eten en drinken na afloop en een goodiebag. In de goodiebag zat een catalogus van Merida en een bidon van 9th-Wave. De bidon had ook nog een flyer met daarop een kortingscode voor een set 9th-Wave wielen.

Weer terug bij de auto was het tijd om mezelf klaar te maken voor de start. Vlak voor ik bij de auto was kwam ik de mannen van de BaarsBikers nog tegen die al richting de start gingen. Snel heb ik mijn spullen gepakt en de juiste kleren aan gedaan en op naar de start. De start was een klein stukje verderop in het Orderbos aan de spoorlijn. Dit jaar was de start voor de 105 en 72 km in verschillende vakken met een pauze van 10 min. Ik ben netjes aangesloten in het vak voor de 105 km waar het al behoorlijk druk was. Ik moest dus redelijk achteraan starten, helaas is het niet anders moet je maar wat eerder komen. Natuurlijk zijn er altijd weer een aantal mensen die niet netjes achteraan sluiten maar zover mogelijk naar voren proberen aan te sluiten. Als je daar iets van zegt doen ze net of ze dat niet verstaan.

En we zijn los
Om precies 10 uur klinkt het startschot en zijn we vertrokken voor 105 km verdeeld over 3 rondes. Meteen na de start is het al wat draaien en keren over smalle paden. Hierdoor is het een beetje file rijden en lastig inhalen. Dan kwamen we bij de eerste singletrack langs de beek waar het heel druk was en zelfs even gewacht moest worden. Er reed een hele groep voorbij over het brede pad wat hier langs lag. Deze mensen was ik net voorbij en kon dus na de singletrack weer aan een inhaalactie beginnen. Gelukkig werd het parcours daarna wat breder waardoor het inhalen iets makkelijker werd. Maar ook de wind speelde een grote rol deze dag. Het waaide heel hard en op sommige stukken had je deze vol tegen. Dan was rijden in een groepje een heel groot voordeel. Na een kilometer of 8 kwam ik de BaarsBikers tegen die een stuk verder naar voren in het startvak hadden gestaan. Even snel gedag gezegd en weer door naar het volgende groepje. Zo was het heel de tijd van groepje naar groepje rijden om de stukken tegenwind te overleven. Na een km of 15 het juiste groepje gevonden en besloten even op adem te komen. Het ging namelijk hard, heel hard. Even later kwam Janko van de BaarsBikers ook aangesloten. Een paar km voor het einde van de eerste ronde werden we voorbij gestormd door het leiders 3 tal van de 72 km met daarbij onder andere Jeroen van Eck.

Van groepje naar groepje

De groep waar ik mee samen reed is bij elkaar gebleven tot ongeveer halverwege de 2de ronde. Toen werden we ingehaald door een snellere groep van de 72 km. Ik besloot om het er op een gokje te wagen en ben hierbij aangesloten. Het was vechten om hier in het wiel te blijven maar het ging net. Met deze groep ben ik een tijdje kunnen meerijden tot net voor het einde van de 2de ronde. Toen ging het iets te hard voor mij. Gelukkig kon ik aansluiten bij ander groepje tot net na het begin van de 3de ronde. Bij het ingaan van de 3de en laatste ronde ben ik op mijn eigen tempo verder gereden. Of dit een goede keuze is geweest weet ik niet maar voor mijn gevoel kon het harder. Dus toch maar gewoon gedaan. Op de open stukken met veel wind tegen heb ik mezelf wel afgevraagd waar ben je aan begonnen. Maar na een tijdje kwam er nog 2 van achteren aansluiten en zijn we met een klein groepje doorgereden. Onderweg nog een aantal mensen kunnen inhalen. Af en toe nam iemand wel over om wat kopwerk te doen maar voor mijn gevoel heb ik de laatste ronde het meeste kopwerk gedaan van onze groep. Daarom ook maar besloten dat ik de laatste 5 km op kop wilde zitten om te zorgen dat ik als eerste kon finishen van de groep. De laatste 5 km was het namelijk veel draaien en keren en ook nog eens smal op sommige stukken. Dit is goed gelukt en door nog stevig door te trekken na de bocht kwam ook niemand me meer voorbij. Inmiddels waren we aangekomen bij de laatst 200 meter naar de finish. Hier nog even volle bak aanzetten en als eerste van de groep over de finish.

Resultaat
De winst op de 108 km ging naar Marc Bouwmeester, bij de dames was Jannitta van den Brink de snelste. Op de 72 km ging Mick van Dijke er met de winst vandoor, bij de dames was deze eer voor Susan Visscher.

Ik heb een prima marathon gereden met onderweg heel veel wind en een paar regenbuien. Het resultaat was een 35ste plek overal en een 15de bij de Masters 30+. Ik ben tevreden met het resultaat van deze eerste marathon op Nederlandse bodem. Laat de rest van het seizoen maar komen. Na de finish nog even met diverse deelnemers staan napraten en even wat eten en drinken. Daarna snel terug naar de auto. Wordt ik daar nog even getrakteerd op een regenbui terwijl ik mijn spullen aan het opruimen ben waardoor ik helemaal natgeregend weer terug naar huis kan rijden. Maar al met al een hele leuke dag gehad. Op naar volgende week. Dan staan de Dutch Masters of Mountainbike op het programma.

Recent Posts

Start typing and press Enter to search

costa-blanca-bike-race