Het was vandaag warm in De Hel

 In Marathon

De Hel van Groesbeek is wat er voor vandaag op de kalender stond. Al een aantal jaren probeer ik een startbewijs te bemachtigen voor deze wedstrijd. Maar de inschrijving start vaak op 28 december. Dan rijd ik al een aantal jaar de Drenthe 200 en ben dan tot nu toe altijd telaat met inschrijven. Maar dit jaar heb ik geluk en is het gelukt om aan de start te staan. Het was dus vandaag mijn allereerste Hel van Groesbeek.

Groesbeek is een klein uurtje rijden met de auto dus een hotel was deze keer niet nodig. Gewoon om 6 uur de wekker zetten. Lekker vroeg op deze zondag om te mogen gaan fietsen. Dat vind ik eigenlijk nooit erg. Gelukkig had is de avond ervoor alle spullen al klaar gelegd dus na het ontbijt zat ik om 10 min over 7 al in de auto richting Groesbeek. De parkeerplaats stond keurig aangegeven en de vrijwilligers dirigeerde alle auto’s naar de juiste plaats. Snel omkleden dan maar en nog even de bandenspanning checken en toen was het tijd om het startnummer op te halen. Het ophalen van het startnummer was op het sportpark waar ook de start plaats vond. Even snel de tent in en uit want ik had binnen 1 minuut mijn startnummer. Was echt goed geregeld helemaal geen wachtrij. Dat is bij andere marathons wel eens anders. Snel nog even bijkletsen met een aantal fietsvrienden die ook allemaal mee gaan doen aan deze wedstrijd.

Ik had een startnummer voor het 2de startvak wat natuurlijk niet ideaal is. Een aantal bekende hadden we al gewaarschuwd dat
het in het begin behoorlijk dringen kon zijn. Dus was het zaak om op tijd plaats te nemen in het startvak zodat ik niet helemaal achteraan in het 2de vak zou staan. Het gevolg hiervan is dat er nog zeker 25 minuten gewacht moest worden voordat we losgelaten werden. Maar vanuit mijn positie zou het toch een hele inhaalrace gaan worden. Om 9.30 uur was het zover een mochten we er aan beginnen 105 km en 1700 hm. Na de start moesten we eerst een lus maken over de motorcrossbaan die er goed bij lag. Had verhalen gehoord dat het hier heel erg lastig was en er maar 1 spoor te bereiden was. Maar dat was dit jaar helemaal niet het geval. Je kon overal gewoon fietsen. Door deze verhalen had is besloten om in het begin niet volle bak van start te gaan. Dit pakte goed uit en kon ondanks dat toch goed opschuiven.

Na de motorcrossbaan was het tijd om het bos in te duiken. Over heerlijke trails ging het vandaag met allemaal korte klimmetjes en af en toe een breed pad zodat je weer wat kon opschuiven. De eerste ronde was het in het begin wel wat file rijden maar we konden gelukkig gewoon blijven fietsen. Tot kilometer 15 ging het perfect volgens plan. Alleen toen ging het mis. Voor mij viel er iemand en die kon ik niet meer ontwijken en ook ik lag daar ineens tegen de grond. Ik zag een dikke boom nog heel dichtbij komen maar heb deze gelukkig gemist. Na de val snel weer opgestaan en de schade bekeken. Het stuur stond niet meer recht en mijn voorband was de nodige lucht verloren. Dus dit snel weer rechtgezet en bijgevuld maar ondertussen door heel veel mensen weer ingehaald die ik net allemaal voorbij was. Maar ook dit hoort bij de sport.

Tijd voor plan B. Even een paar kilometer rustig doorfietsen om de adrenaline wat te laten zakken en daarna vol gas de inhaalrace gaan rijden. Plan B heb ik vandaag dan ook perfect uitgevoerd. Bij km 22 het gas maar opengedraaid en een tempo gaan rijden wat ik tot het einde vol kon houden. Dat viel soms niet mee wat de kimmen waren kort maar hevig. Aan het einde van de eerste ronde werd ik nog even aangemoedigd door bekende. Daarna een rondje over het sportpark en op naar ronde 2. De 2de ronde verliep heel goed. Mooi strak tempo en steeds van groepje naar groepje kunnen rijden. Het was alleen zaak om op tijd te eten en drinken om in de 3de ronde niet de man met de hamer tegen te komen. Ook dit ging allemaal goed. Bij km 15 toch iets voorzichtiger omdat ik hier de vorige ronde gevallen ben. Maar dat ging deze keer natuurlijk zonder problemen. Na het rondje sportpark aan het einde van ronde 2 even snel de bidon gevuld en door voor de laatste ronden. 

Bij een wedstrijd als de Hel van Groesbeek rijd je 3 keer dezelfde ronde dus je weet na 2 rondes wel wat je kunt verwachten. Als het goed gaat is dat heel prettig. Maar als je er een beetje doorheen zit of je hebt een slechte dag dan is dit mentaal heel lastig. Bij mij ging het prima vandaag dus ik had geen probleem met de laatste ronde. Nog even 35 km gas geven en zorgen dat er aan de finish geen energie meer over is. Ook in de laatste ronde nog diverse mensen in kunnen halen. Ook kwamen we hier diverse deelnemers tegen die de 70 km reden. Maar het is altijd goed voor de moraal als je mensen voor je ziet rijden waar je naar toe kunt fietsen. Zo rijd je van groepje naar groepje en ben je voor je het weet alweer aan de finish. Op het einde van de 3de ronde gingen de klimmen wel steeds meer pijn doen in de benen. Dat hoort er natuurlijk bij en moet je gewoon niet over nadenken en gewoon doortrappen. Bij kilometer 28 van de laatste ronde nog een bekende voorbij gereden en was het tijd om richting finish te rijden. Nog een keer het rondje over het sportpark en daar was de finish. 

Volledig gesloopt kwam ik over de finish, het plan was goed uitgevoerd. Een strak tempo gereden wat ik de hele wedstrijd vol kon houden en aan de finish was de batterij leeg. Even wat eten en drinken om wat op krachten te komen. Daarna gezellig nog even bij de prijsuitreiking staan kijken en nog even bijkletsen met de BaarsBikers en andere fietsvrienden. Daarna was het tijd om weer richting auto te gaan om naar huis te gaan.

Vandaag een top dag gehad bij mijn eerste Hel van Groesbeek. Het weer was gewoon perfect, heerlijk warm. De organisatie had een heel mooi parkoers uitgezet rondom Groesbeek met soms best lastige afdalingen op hoge snelheid. Helaas een kleine valpartij met als enige schade een beschadigd handvat op mijn nieuwe fiets. Jammer maar dat wordt de komende dagen wel weer gerepareerd. Nu is het tijd om te herstellen en dan ga ik volgende week gewoon weer hard fietsen in Duitsland. Dan is het tijd voor de Kellerwald Marathon in Gilserberg.

Recent Posts

Start typing and press Enter to search