Kellerwald Marathon 2019 Gilserberg Duitsland

 In Uncategorized

De Kellerwald Bikemarathon in het Duitse Gilserberg is een marathon om u tegen te zeggen zo vroeg in het seizoen. Het betreft hier een ronde van 42 km die 1,2 of 3 keer afgelegd moet worden afhankelijk van de gekozen afstand. Aangezien ik wel hou van een sportieve uitdaging heb ik gekozen voor de 127 km lange route met daarin 3500 hm. Dat het zwaar ging worden wist ik dus al voordat het startschot gegeven was.

In Gilserberg zelf waren helaas geen hotels meer beschikbaar dus uitgeweken naar een dorpje in de buurt. Hier de dag voor de marathon al aangekomen rond de middag dus voldoende tijd om nog even een rustig rondje te rijden door de omgeving. Het was fris met maar een graad of 5 op de thermometer, maar met voldoende kleding is dat natuurlijk geen probleem. Echter gedurende deze rit werd het steeds wat kouder en vochtiger. Uiteindelijk begon het zelfs te sneeuwen. Deze sneeuw bleef liggen wat natuurlijk in combinatie met mijn witte Specialized Hardtail voor een mooi plaatje zorgde. Na het rondje fietsen alles weer gepoetst om klaar te zijn voor de marathon.’S avonds kon ik in de sporthal van Gilserberg alvast mijn startnummer ophalen. Ik had het genoegen om te mogen rijden met startnummer 65.

De start

Vroeg in de morgen ging de wekker om de bidons te vullen en de auto in te laden. Ik had een paar extra bidons gevuld om bij de splitsing van de ronde neer te zetten zodat ik iedere ronde met verse gevulde bidons kon starten. Daarna nog even een goed ontbijt gehad en was het tijd om naar de start te rijden. Het parkeren in Gilserberg was zo geregeld en dicht bij de start. Wel was het heel erg koud deze ochtend dus twijfel wat aan te doen bij de start. De voorspellingen waren dat het niet warmer zou worden dan 5 graden. Besloten om te starten in mijn dunne winterkleding van Specialized. Daarna nog even een 20 minuten de benen los gereden en daarna was het tijd om op te stellen in het startvak.

De start van de 127 en 85 km zijn tegelijk. Ik stond op een mooie plek in het startvak dus niet te ver naar achteren. De wedstrijd begon met een ronde van ongeveer 1,5 km achter de auto. Dit was weer een heel zenuwachtig gedoe. Iedereen probeert naar voren te rijden en het is telkens remmen en heel goed opletten dat je niet valt. Maar na 3 eerdere deelnames wist ik dat dit ging komen. Na 1,5 km was dit achter de rug en werd het veld los gelaten en was het meteen volle bak koers. Het ging als een peloton naar de voet van de eerste klim waar het uit elkaar viel in allemaal kleine groepjes. De eerste klim ben ik hard naar boven gereden om aan te sluiten bij een mooi groepje. In de afdaling heb ik niet te gek gedaan en snel maar veilig afgedaald. Geen risico’s genomen met het oog op de reis naar Afrika. De eerste afdaling was wel een mooie over een smal pad door het bos naar beneden. Eenmaal beneden was het direct weer klimmen naar boven. De klimmen in de ronde zijn niet moeilijk of heel steil maar ze doen wel elke ronde meer pijn. De voorlaatste klim van de ronde is de lastigste deze begint makkelijk maar wordt naar het einde steeds iets steiler. Maar daarna komt wel een leuke snelle afdaling. Op het einde van de ronde zit er nog een stuk singletrack in die wat op en afloopt. Daarna is het volle bak terug richting de sporthal. Voor de sporthal nog een klein stukje singletrack voordat je de keuze krijgt tussen nog een ronde of naar de finish.

2de ronde

Ik koos na de eerste ronde natuurlijk voor het starten van nog een ronde. Je rijd de zelfde ronde nog een keer maar toch voelt het zwaarder aan omdat de vermoeidheid natuurlijk ook om de hoek komt kijken. Gelukkig had ik de eerste ronde niet te gek gedaan en kon ook de tweede ronde mooi op hetzelfde tempo blijven rijden als de eerste ronde. Na de tweede ronde kwam ik op het moeilijkste punt van de wedstrijd en dat is de splitsing bij de start waar je moet kiezen voor ronde 3 of naar de finish. Ik had hier mijn bidons staan dus heb net als voor ronde 2 weer 2 volle bidons gepakt en ben ook aan ronde 3 begonnen. Eenmaal onderweg blij deze keuze gemaakt te hebben. De 3de ronde was afzien maar ook tevreden dat ik deze iets langzamer heb gereden dan de eerste 2 maar het verval was maar klein. In de 3de ronde is het alleen wel heel eenzaam. Je ziet dan bijna niemand meer rijden. Er zijn in totaal dan ook maar 36 deelnemers gefinisht op de lange afstand terwijl er wel bijna 60 zijn gestart. Vele hebben na de 2de ronde toch gekozen voor de finish ipv een 3de ronde.

Parkoers

De route van dit jaar was wel op elke plaatsen iets aangepast ten opzichte van de voorgaande jaren dat ik deze marathon heb gereden. Waarbij ik dit hele goede aanpassingen vond. De ronde loopt nu wat beter dan voorgaande edities. De organisatie is verder prima in orde met een gezellige aankomst, zo zag het er in ieder geval uit bij mijn 2de doorkomst. Helaas is het dan wanneer je aan de finish komt na je 3de ronde al heel veel rustiger. Bij het afhalen van je startnummer krijg je een lot voor de loterij. Dit lot kun je na de finish inleveren als je prijs hebt. Ik ben na dit evenement in ieder geval een zadeltasje en een paar sokken rijker.

Het was een koude maar droge Kellerwald marathon waar ik van genoten heb. Uiteindelijk als 30ste over de finish in een tijd van 6 uur en 42 minuten. Dat is een gemiddelde snelheid van 19,4 km/h op een rit van 129 km en 3500 hm. De wedstrijd werd gewonnen door Sören Nissen.

Recent Posts

Start typing and press Enter to search