JoBerg2C 2019 Dag 9
Jolivet To Scottbrugh

 In JoBerg2C, Meerdaagse

Vandaag de allerlaatste dag van de JoBerg2C 2019 van Jolivet naar Scottbrugh. Een rit van 87 km met 900 hm die niet meer meetelt voor het klassement maar die je wel moet rijden om officieel te finishen. Uitvallen tijdens deze etappe betekend geen klassement en ook geen medaille. Dus het was zaak om vandaag lekker rustig naar de finish te fietsen tijdens deze Champagne Stage zoals ze het hier noemen.

Ook vandaag was het gewoon weer om 5 uur opstaan en het ritueel afwerken waar we de afgelopen dagen aan gewent zijn geraakt. De start vandaag was weer in groepen van 100 deelnemers die om de 5 minuten vertrekken. Aangezien ik dit avontuur als 24ste overall ben gefinisht mocht ik weer in de eerste groep starten. We zijn rustig vertrokken en hebben eigenlijk heel lang samen gereden. Beetje kletsen onderweg hoe het allemaal gegaan was en wat mensen hierna nog gaan doen. Was heel erg gezellig. Ook zijn we met z’n alle gestopt aan de waterpunten om wat te eten en drinken. Als er op tijd gereden wordt gunnen we ons daar geen tijd voor.

Net na het eerste waterpunt kwam Matthys Beukes de winnaar overall en bij de solo mannen aansluiten. Hij had een rugzak bij zich met een box zodat we nog een gezellig muziekje hadden onderweg. Er werden al grappen gemaakt met de vraag if de buschauffeur ook verzoeknummertjes draaide. Dat was heel erg gezellig maar helaas ging het voor mij op km 50 ongeveer mis. Ik merkte in de bocht dat mijn achterband te slap stond dus ben even gestopt om er wat lucht bij te doen. Daarna kon ik zonder problemen weer verder. De route van vandaag liep voor een heel groot deel door de suikerriet plantages. Hier zie je toch wel de grote verschillen met de meer westerse landen. In de plantages hier wordt eerst het loof en onkruid verbrand waarna de suikerriet stengels een voor een met de hand geoogst worden. Heel arbeidsintensief als je dat vergelijkt met bijvoorbeeld Australië waar ze voor het oogsten van suikerriet een machine gebruiken. De laatste kilometers moest ik daardoor wel alleen rijden want achter ons was een behoorlijk groot gat ontstaan. Maar na 85 km waren we in Scottburgh, nog even over het fietspad onder de glijbaan van het zwembad door en dan over de golfbaan naar de finish. Aan de finish stond Jan ons al op te wachten. Jan ken ik nog wan de Crocodile Trophy in 2016 en de Cape Pioneer in 2017. Door hem stond ik hier aan de start, hij had het namelijk altijd over de JoBerg2C dat het hier zo geweldig was. Nou hij heeft daar geen woord aan gelogen. Het is allemaal perfect geregeld en als rijder kom je hier niets tekort. De JoBerg2C is niet alleen voor mensen zoals ik die willen racen, het meerendeel van de deelnemers komt hier voor het avontuur. Ook deze mensen hebben een hele mooie 9 dagen gehad met mooie trails en super uitzichten. Ik heb nu Zuid Afrika gezien zoals je het normaal als toerist niet snel ziet. Ik kan dit evenement iedereen aanraden die graag fietst en ook nog iets van de wereld wil zien, met een beetje training kan hier iedereen de finish halen.

Maar voor nu zit het fietsavontuur erop. Ik ben deze JoBerg2c gefinisht als 24ste overall en als 6de in mijn categorie. Niet helemaal wat ik gehoopt had maar als je bedenkt dat ik vanaf dag 5 niet 100% in orde was mag ik niet anders dan zeer tevreden zijn met het resultaat. Natuurlijk is de plaats in het klassement niet het belangrijkste, genieten is nog veel belangrijker en dat heb ik meer dan voldoende gedaan.

Deze avond zijn we nog naar de afterparty geweest waar we nog wat hebben zitten napraten onder het genot van een hapje en een drankje. Daarna was het och echt tijd om weer eens in een normaal bed te slapen voordag het 2de deel van de vakantie gaat beginnen. Vanaf morgen 2 weken zonder fiets maar met familie rondreizen door Zuid Afrika. Ik heb daar enorm veel zin in en kan dan meteen de batterij een beetje opladen voor de rest van het seizoen.

Klik hier voor de foto’s van de organisatie.

 

Recent Posts

Start typing and press Enter to search