Bartje 200 2019

 In Marathon

Het zou meer dan 20 graden worden en het zou tot het einde van de middag droog blijven. Wat ga je dan doen. Dan ga je meedoen aan de Bartje 200 een mountainbike marathon in het Drentse plaatse Ees. Je hebt in de maand December de Drenthe 200 en de Bartje 200 is hiervan de zomerse editie. Met deze weersvoorspellingen was de keuze dan ook zo gemaakt en ben ik op zaterdag in de auto gestapt en afgereisd naar Ees.

Zaterdag ochtend lekker uitgeslapen en daarna nog even een rondje met de mountainbike over de weg gereden om de spieren wat op spanning te zetten. Daarna nog even lekker gegeten en daarna was het tijd om de spullen te verzamelen en richting Ees te vertrekken. Ik had besloten om toch maar de S-Works Epic mee te nemen ipv de Specialized Epic Hardtail omdat deze niet helemaal goed schakelde en tijdens de wedstrijd wil je geen problemen met schakelen hebben. Nadat de auto was ingeladen kon de reis richting Drenthe beginnen, mooi op tijd om geen last te hebben van het verkeer rondom Volkel ivm de luchtmachtdagen. Na een rit van 2,5 uur was ik in Ees op het Landal park ‘Land van Bartje’, dit is ook waar de wedstrijd zijn naam aan te danken heeft. Hier heb ik mijn startnummer voor de dag erna opgehaald zodat ik dit alvast op de fiets kon monteren.

Na het ophalen van de papieren ben ik doorgereden naar Stadskanaal waar ik een kamer had geboekt in een B&B. Hier mocht de fiets netjes in de hal staan en had ik een prima kamer om de nacht door te brengen. Ik was niet de enige fietser die hier verbleef, in de kamer naast mij sliepen 2 heren die ook mee gingen doen aan de Bartje 200. Na even wat gekletst te hebben was het voor mij tijd om te gaan eten want hand ondertussen behoorlijk honger. Na het eten nog even wat tv gekeken en optijd gaan slapen om fit aan de start te kunnen staan de dag erna.

Om 6 uur ging op zondag al de wekker en na een stevig ontbijt ben ik rond 6.45 vertrokken vanuit Stadskanaal naar Ees. Daar aangekomen werd ik door de verkeersregelaars netjes naar de parkeerplaats gewezen en konden de laatste voorbereidingen beginnen. Banden nog even op de juiste spanning zetten en het reservemateriaal en eten in mijn zak gestopt om daarna nog een klein stukje warm te gaan rijden. Na een klein rondje door Ees stond ik om iets over half 8 in het startvak, bijna een half uur voordat we van start mochten. Ik mocht starten in de eerste wave met startnummer 283. De wave was verdeeld in 3 vakken met elk 100 deelnemers, dit betekende dat ik in het laatste deel van de eerste wave moest opstellen. Er stonden dus ruim 200 man voor mij.

Om 8 uur stipt klok het startschot en waren we onderweg om 200 km af te zien in het mooie Drentse land. Vanaf de start was het meteen volle bak want het eerste kilometers waren over brede paden en was het zaak om zo snel mogelijk voorin bij een groepje aan te sluiten. In het begin ging het opschuiven prima maar op een gegeven moment ging dit wat lastiger omdat de gaten wat groter waren en er niet veel mee wilde werken. Dus maar besloten om bij een groepje even op adem te komen en daarna in een keer naar het volgende groepje te rijden. Gelukkig lukte dit. Na ongeveer 15 km was het gelukt om bij de eerste grote groep aan te sluiten. Deze was nog heel erg groot toen we een singletrack op draaide dus was het even wat dringen maar dit ging allemaal goed. Wel stond hier de latere winnaar nog met een lekke band maar dit had hij snel gemaakt en kon weer door. Hij werd door iedereen ook netjes voorbij gelaten zodat hij de aansluiting met de kop van de wedstrijd niet zou verliezen. Later bleek dat hij hem voor het tweede jaar op rij gewonnen had.

Bij de eerste verzorgingspost op 47 km was de groep nog groot. Ik had me mooi voorin de groep geplaatst zodat ik bij de post snel mijn bidons kon vullen zonder heel veel plaatsen te verliezen. Er waren heel veel mensen met verzorgers langs de kant. Dit ging goed en we zijn in een mooie groep verder gereden over een heel mooi parkoers. Veel singletrack en af en toe ook een stukje asfalt of fietspad om even op adem te komen. Want er werd heel hard gereden. De eerste 2 uur lag het gemiddelde boven de 30 km per uur. Ik wist dat ik dat niet vol ging houden en waarschijnlijk velen met mij niet. Dus heb geprobeerd om zoveel mogelijk te sparen tussen de 2de en 3de verzorgingspost. Ook hier was alles weer perfect geregeld. Je bidons werden snel gevuld en je was snel weer onderweg. Dat heb ik bij andere evenementen wel eens anders meegemaakt.

Vanaf de 2de verzorgingspost beginnen de kilometers te tellen en de mensen die te snel gestart zijn het moeilijk krijgen. Het was niet mijn eerste 200 km wedstrijd dus gelukkig deze fout zelf niet gemaakt. Heb nog een mooi gat naar een groepje voor mij kunnen dichtrijden en hier bij gebleven tot de 3de verzorgingspost. Daarna ben ik van dit groepje weg gereden en heb ik een hele tijd alleen gereden. Net na de 3de verzorgingspost nog wel een keer verkeerd gereden maar dat kan helaas gebeuren. Iemand had de lintjes op een andere plaats gehangen waardoor wij verkeerd reden met een paar man. Maar dat hadden we na een kilometer in de gaten en zijn we omgedraaid. Uiteindelijk kwamen we met een man of 4 aan bij de laatste verzorgingspost. Hier weer snel de bidons gevuld en op naar de finish. Op 15 km voor de finish ben ik nog een keer verkeerd gereden. Ik dacht dat de pijl naar links wees maar die wees echt naar rechts. Niet meer helemaal scherp. De 3 man die in mijn wiel zaten hadden het wel gezien en reden de goede kant op. Helaas heb ik het gat niet meer dicht kunnen krijgen en ben alleen naar de finish gereden. Na 7 uur en 53 minuten zaten de 207 km erop. Moe maar voldaan was ik aan de finish waar de winnaars net gehuldigd werden. Hier kreeg iedere deelnemer nog een mooie medaille en 2 consumptiebonnen voor eten en drinken. Goed geregeld allemaal. Nog even snel wat eten en drinken en toen snel douchen en in de auto naar huis. Het was tenslotte nog 2,5 uur rijden.

Uiteindelijk de wedstrijd kunnen afsluiten op een mooie 30ste plaats van de bijna 1800 deelnemers. Dus mag zeer tevreden zijn met mijn plaats en een tijd onder de 8 uur. Op naar de volgende 200 km wedstrijd in Drenthe op 28 december. Hopelijk hebben we dan net z’n mooi weer als vandaag.

Recent Posts

Start typing and press Enter to search