Trainingsweek Kirchberg in Tirol

 In Marathon, Meerdaagse

Alle marathons en meerdaagse die gepland stonden zijn helaas maar begrijpelijk afgelast. Dus geen JoBerg2c en Transalp dit jaar. Maar gelukkig gaat het ondertussen in heel Europa langzaam aan weer een beetje de goede kant op. Sinds 15 juni zijn de grenzen weer open en kunnen we binnen Europa weer mooie reizen maken.

Oorspronkelijk stond de Transalp voor begin juli op mijn programma. Deze week had ik al vakantie dus was het plan om er dan maar een trainingsweek van te maken in Oostenrijk. Het grote dilemma was alleen waar wil ik heen? Het kiezen was heel moeilijk dus besloten om 2 weken te gaan. De eerste bestemming is Kirchberg in Tirol geworden, een plaats met mooie lange beklimmingen en super gave trails naar beneden.

4 juli was het tijd om te vertrekken richting Oostenrijk. Na een voorspoedige reis van net geen 9 uur was ik op de plaats van bestemming. Ik verbleef in Hotel Adler waar het de hele week aan niks ontbrak. Goede kamer, heerlijk eten en gezellig gezelschap op het terras en bar. Maar er moest getraind worden, het zouden 2 weken leven als een topsporter moeten worden.

Cees-Jan van Improove Coaching had een mooi en uitdagend schema gemaakt voor de eerste week. Meteen na aankomst was het al tijd om op de fiets te springen voor de eerste rit. Voor deze dag stond er een training met korte blokken bergop op het programma. Daarom gekozen voor de korte klim naar de Gaisberg zodat ik het rustblok kon gebruiken voor de afdaling van de Lisi-Osl-Trail. Met z’n trail is de training een feest, afzien bergop en genieten en met een big smile naar beneden. Om jullie een idee te geven van de trail staat hieronder een mooi filmpje van de trail. Ik heb deze niet zelf gefilmd helaas.

Zondag mocht de rit wat langer zijn en was het plan om langere blokken bergop te doen. Maar dat gaat natuurlijk niet zonder goede warming up. De warming up was gevonden in de zelfde klim en trail als de dag ervoor. Na de afdaling van de Lisi-Osl-Trail nog een korte klim naar de Wiegalm om daar de Wiegalm-Trail te rijden. De afdaling van de Wiegalm is niet zo goed te vinden op internet maar dit is toch gelukt.

Na deze twee trails was het tijd om aan de eerste lange klim van 1000 hm te beginnen. De klim de eerste 2 kilometer over asfalt maar veranderde daarna in schotter dit tot boven aan de … lift. Eenmaal boven was het genieten van het prachtige uitzicht en was er ook tijd om een beetje te herstellen. Na het klimmen komt er ook weer een afdaling. Deze ging over de vorig jaar zomer nieuw aangelegde Hahnenkamm-Trail. Deze heerlijke flowy trail bracht me van de top van de Hahnenkamm in 6 km helemaal naar Kitzbühel. Van deze afdaling heb ik voor jullie ook weer een filmpje gevonden.

Mijn hotel stond in Kirchberg dus was het na de afdaling weer tijd om naar boven te fietsen en wel ruim 1000 hm om te komen bij de laatste afdaling van de dag. Dit was de Fleckalm-Trail. De meest lastige van de 3 trails van vandaag.

Op maandag stond er een lange duurtraining op het programma dus stond de dag in het teken van uren maken en genieten. Dat is meer dan goed gelukt. Lekker rustig rond gereden met eerst de klim naar de Choralpe en afdaling over de Wiegalm-Trail. Dit is ook de eerste klim en afdaling in de KitzAlpBike die normaal eind juni georganiseerd wordt. Daarna over een klim van 18 km, die heel geleidelijk naar boven loopt naar de top van de Pengelstein. Van daar was het weer over de Fleckalm-Trail naar beneden. Deze trail is eigelijk een Enduro trail en ik was dan ook duidelijk de persoon met het miste veerweg op zijn fiets. Iedereen rijd hier met een enduro of elektrische MTB rond. Maar ik hou wel van een uitdaging en dat ging meer dan prima. Het filmpje van de Fleckalm-Trail wil ik jullie niet onthouden.

Na al deze inspanningen is er ook tijd voor een rustdag. Maar om nu helemaal niet te doen past niet zo goed bij mij dus tijd voor een klein koffierondje naar Kitzbühel. Genieten van een kopje koffie op het terras en dan weer langs de Schwarzsee terug naar het hotel.

Na de rustdag weer tijd voor een rondje met een aantal series met korte blokken. Hiervoor weer hetzelfde rondje gebruikt als zaterdag alleen was dit rit nu iets langer omdat ik de laatste serie niet op de Gaisberg heb gedaan maar op de asfalt klim naar de top van de Pengelsteinlift. Deze klim zit normaal ook in de KitsAlpBike. In de extreme zelfs 2 keer. Na al dit klimmen weer over de Fleckalm-Trail naar beneden. De afdaling is heel lastig en af en toe moet ik even van de fiets maar iedere dag kom ik op de technische stukken weer iets verder.

De volgende dag staan er weer lange blokken op het programma met dezelfde route als zondag. Alleen was het deze dag echt heel erg warm, heb in totaal voor de 5,5 uur bijna 8 bidons nodig gehad, kleding helemaal wit uitgeslagen van het zweet.

Vrijdag alweer tijd voor de laatste rit in Kirchberg. De weergoden waren me gunstig gezind want er werd pas laat in de middag regen voorspeld dus vroeg op pad om de duurtraining droog af te kunnen werken. In deze rit een mooie combinatie gemaakt van de in mijn ogen mooiste trails van Kirchberg. Eerst de Lisi-Osl-Trail, daarna de Hahnenkamm-Trail en als laatste de Fleckalm-Trail waar ik nog maar 1 keer hoefde af te stappen en zelfs een paar enduro bikers met fullface helmen en 150mm veerweg heb ingehaald. Net voor de regen weer terug in het hotel om de koffer weer in te pakken. Voor zaterdag stond er opnieuw een rustdag gepland. Deze heb ik gebruikt om naar de volgende locatie te gaan voor nog een week bike plezier. Dit kwam mooi uit want het heeft zaterdag de hele dag geregend. Het verhaal over de tweede week lezen jullie volgende week.

Recent Posts

Start typing and press Enter to search