Trainingsweek 2 Nauders

 In Marathon, Meerdaagse

Zaterdag was het tijd om te vertrekken uit Kirchberg in Tirol. Vandaag was er voor de hele dag regen voorspeld dus totaal geen haast om vroeg te vertrekken. Na eerst heerlijk uitgeslapen te hebben genoten van het heerlijke ontbijt in het hotel. Daarna was het dan toch echt tijd om mijn tas in te pakken en de spullen in de auto te leggen. De reis naar de volgende bestemming Nauders kon beginnen. Het is vanuit Kirchberg een dikke 2 uur rijden naar Nauders dus dat viel reuze mee. In Nauders had ik gereserveerd bij Gasthof Zum Golden Lowe, inmiddels alweer voor de 5de keer dat ik hier kon verblijven. Heerlijk hotel met goede faciliteiten voor de fietser, nl afsluitplaats, fietsenstalling, werkstandaard met gereedschap en misschien wel het belangrijkste een wasservice voor je fietskleding. En dit allemaal zonder extra kosten. Na aankomst in het hotel herkende de eigenaar me al meteen dus even een praatje gemaakt en de sleutel van mijn kamer en de fietsenstalling gekregen. Maar ook hier was het regenachtig dus fietsen in de fietsenstalling en de tas naar de kamer gebracht en toen was het tijd voor een kopje koffie. Even relaxen op deze soort van rustdag want er ging nog een pittige week aankomen.

Zondag was het dan tijd om aan de 2de trainingsweek te gaan beginnen. Op de planning voor vandaag stond 2 uurtjes spelen op de Endruo trails hier in de buurt. Je kunt hier overal met de lift naar boven, heb dit wel overwogen maar door de regen van de dag ervoor toch niet gedaan. Mochten de trails toch te nat zijn kon ik altijd nog over het schotter naar beneden. Beetje zonde om dan een liftpas te kopen om daarna over schotter af te dalen. Maar na de eerste beklimming van 700 hm naar de Stieralm kon de eerste trail geprobeerd worden. Dit was de Plamort-trail die er ondanks de regen van de vorige dag perfect bij lag. Na de Plamort-trail was het even stoppen bij het uitzichtpunt over de Reschensee waar iedereen even een foto wil maken, ik natuurlijk ook.

 

De foto was gemaakt dus snel verder over de Bunker-Trail en Etsch-Trail afgedaald naar de Reschensee. Mijn volgende beklimming lag aan de andere kant van het meer dus even 7 km vlak over het gravelfietspad langs het meer. Hier waren de Kite surfers volop aan het genieten van de wind. De klim die voor mij volgde was deels over asfalt en daarna over schotter tot aan de Reschenalm. Daar was het tijd voor een kleine pauze met uitzicht over het meer. Na deze pauze kon de afdaling richting hotel beginnen. Eerst stond de 3-lander-Trail op het menu, deze flow trail heeft op het einde een stevige wortelpassage. Deze lag nu gelukkig droog waardoor ik deze volledig kon fietsen. De wanderlaars die hier liepen vonden het toch wel bijzonder om te zien dat hier mensen met fietsen naar beneden kwamen aan hun reacties te horen.

 

Na een rondje langs de Grunsee nog een korte klim maar het begin van de Kreuzmoos-Trail om daarna via deze trail gevolgd door de Gerry-Trail, Riatschwegeletrail 1 en Riatschwegeletrail 2 weer terug te komen in Nauders. Toen natuurlijk nog even alles schoonmaken en zo stond alles weer klaar voor de volgende dag. ’S avonds nog lekker in het hotel gegeten.

Maandag was het tijd voor een testje volgens mijn trainingsschema. Ik had gewoon last van wedstrijdspanning terwijl er helemaal geen wedstrijd op het programma stond voor vandaag. Al hoewel de FTP test die gepland stond wel gereden moest worden als wedstrijd. De batterij moest tenslotte na de 20 min test wel leeg zijn. Maar eerst goed ontbijten en dit nog even laten zakken voordat de fietskleding aangetrokken kon worden en het tijd was om de strijd aan te gaan. Eerst een rustige warming up onderweg naar de klim waar ik de test wilde doen. Toen was het tijd voor een paar korte blokken om het lichaam even te laten wennen aan de hoge inspanning. Nog even losrijden en toen kon het feest van 20 min beginnen. Het doel was om gedurende 20 min een zo hoog mogelijk maar constant vermogen te leveren. Ik begon zoals wel vaker eigenlijk net iets te fanatiek dacht ik maar kon het vermogen goed vasthouden. Het plan was om de 2de helft van de test iets te versnellen dit ging niet helemaal zoals ik wilde maar kon toch minimaal hetzelfde blijven leveren als daarvoor. Op het einde kon ik nog wel een heel klein beetje versnellen maar niet zoveel als ik wilde. Maar het resultaat mocht er zijn. Heb nog nooit met z’n hoog gemiddeld vermogen 20 min gefietst en dat na al meer dan een week flink zware trainingen. Ik was dus heel tevreden, en ook de trainer was heel tevreden. Na deze test nog lekker een stukje doorgereden en weer over dezelfde serie trails naar het hotel gereden als op zondag alleen deze dan wel 3 keer gereden. Telkens nog een keer naar boven omdat het zo leuk was.

 

Dinsdag mocht het allemaal iets rustiger en stond er een lange duurtraining op het programma. De ideale rit om een grote toer te maken richting Val d’Uina. Dit is een uit de rotsen uitgehouwen wandelpad waarover vroeger gesmokkeld werd tussen Zwitserland en Italie. Op een deel van deze route mag je als mountainbiker niet fietsen en moet je lopen met de fiets aan de hand omdat het anders te gevaarlijk is. Maar dit is het zeker waard als je het mij vraagt. Maar voordat we hier waren moest er eerst nog een stukje gefietst worden. De dag begon met de klim die ik al eerder gedaan had naar de Stieralm om daarna via de Plamort-Trail en een schutter afdaling af te dalen richting het meer. Een stuk afdalen langs het meer richting Mals om daar aan de klim richting de Sesvennahutte te beginnen. Deze lange klim die naar het einde steeds steiler wordt brengt je op het plateau waar de Uina schlucht begint. Op het plateau is het slingeren tussen de stenen en koeien door in een schitterend landschap. Hierna moet ik van de fiets om het stuk door de schlucht te lopen. Je wil hier ook helemaal niet fietsen want naast het pad loopt het echt bijna 100 meter recht naar beneden. Hieronder een filmpje van de schlucht

 

Als je hier door bent kom je weer onder de boomgrens en kun/mag je weer fietsen en is het afdalen tot aan het plaatsje Sur En. Van de camping in Sur En waar je prima je bidon kunt vullen was het langs de rivier in de richting van Martina om hier aan de laatste klim van de dag te beginnen richting de Mutzkopf om vanaf daar weer over de vaste trails af te dalen richtig het hotel. Een topdag met heerlijk weer door een prachtige omgeving. Deze ronde kan ik iedereen aanraden. Hij is pittig wat betreft hoogtemeters maar zo ontzettend mooi.

Na de lange dag van gisteren was het weer tijd om een dagje uit te rusten. Nu is stilzitten niet helemaal mijn ding dus besloten een klein koffierondje te maken. Ik was al een paar keer bij de Stieralm gepasseerd maar er nog niet gestopt. Dus dat was het plan voor vandaag. Klimmen naar de Stieralm en daar lekker een kopje koffie drinken en dan via de Bergkastel-Trail weer naar beneden. Na een klein uurtje klimmen was het tijd voor koffie. Lekker in het zonnetje op het terras kunnen genieten van het zwarte goud. Waarna het afdaal feest kon beginnen vanaf de Stieralm start de trail die beneden in het dal weer uitkomt. Bijna 6 kilometer afdaal plezier over een pittige flowtrail met hier en daar een klein sprongetje. Meer dan een kwartier met een big smile op je gezicht naar beneden rijden. Wat wil een mens nog meer op een rustdag. Hierbij nog een filmpje van de Bergkastel-Trail.

 

De rustdag was gelukkig weer voorbij dus kon ik weer vol energie op pad voor het volgende avontuur. Helaas was het weer niet optimaal en was het een mengeling van regen en dan weer droog. Gelukkig was de training van vandaag er een met korte blokken wat er voor zorgt dat dit voorbij vliegt. De rit begon met een rustige warming up met een rondje rond de Reschensee om dan vervolgens op de klim waar ik dinsdag mijn 20 min test heb gedaan de blokken te doen. Dit ging prima, het plan was om via de trails naar beneden te rijden om daarna opnieuw te starten. Maar de trails lagen behoorlijk nat en glad dus maar over het schotter naar beneden gereden om zo de blokken zo optimaal mogelijk te kunnen doen. Na de blokken weer richting de Reschenalm gereden om vanuit daar via de 3-lander-Trail naar beneden te rijden. Hier de wortelsectie over te slaan door de hoeveelheid regen. Gelukkig voor het heel slecht weer werd was ik weer terug in het hotel.

Helaas regende het in de ochtend nog steeds dus maar op het gemak gaan ontbijten en hopen dat het droog zou worden. Helaas was dat niet het geval maar er stond een duurtraining op het programma dus regenjas aan en gewoon gaan. Had me voorgenomen als ik het te koud zou krijgen terug te rijden naar het hotel. Maar gelukkig werd het na een uurtje droog, al was dit maar van korte duur. Daarna was het telkens een afwisseling tussen regen en droog. In totaal 5 keer regenjas aan/uit gedaan. Het weer was niet zo goed dus daarom besloten een rondje door Zwitserland te maken over schotterwegen. Via NorbertsHohe afgedaald richting Martina om van daaruit de eerste klim te starten naar Tschlin. Na de afdaling was het plan om richting Val Sinestra te rijden alleen werd het in de richting van Ramosch steeds donkerder terwijl het richting Nauders steeds meer zon tevoorschijn kwam. Dus besloten terug te rijden richting Nauders. Daar weer de klim richting de Stieralm gereden om daarna richting Reschensee af te dalen. Vanuit Reschen vervolgens over het asfalt terug naar het hotel gereden. Na een dag in de regen is het heel erg fijn als je fietskleren weer voor je gewassen worden.

Na een nacht goed slapen was het alweer tijd voor de laatste rit voor deze trainingsvakantie. Op het schema stond 2 uurtjes spelen op de trails. Nu is mijn probleem dat ik als het heel leuk is niet na 2 uur al terug kan naar het hotel. De rit is dus ook iets langer geworden. Ook voor vandaag weer geen liftpas gehaald omdat het klimmen zo lekker ging de afgelopen dagen. Dus eerst weer geklommen naar de Stieralm om daar de Plamort, Bunker en Etsch trail te rijden. Filmpje van de Bunker een Etsch-Trail staat hieronder.

 

Daarna koers gezet naar de Haideralm waar ik nog even lekker heb genoten van een lekkere Kaiserschmarrn op het terras. Om daarna via de Haider-Flow-Trail af te dalen en weer te klimmen richting Schöneben. Hier over de Oberer-Spin-Trail, Unterer-Spin-Trail en Gorf-Trail af te dalen naar de Reschensee. Toen zaten de trails er helaas op en was het tijd om terug te gaan naar het hotel. De rit van een geplande 2 uur was toch al een rit van 4 uur geworden. Hieronder nog een filmpje van de Spin-Trial.

Na deze laatste dan was het de volgende dag weer terug naar huis te gaan en terug te kijken op een super trainingsvakantie. Improove Coaching bedankt voor het mooie uitgebalanceerde schema voor de 2 weken. Ben uit deze training weer sterker en met betere conditie uitgekomen. In totaal heb ik de afgelopen 2 weken in totaal 750 km gefietst met daarin 30.000 hm. Een TOP vakantie dus. Nu snel plannen maken voor de volgende.

Recent Posts

Start typing and press Enter to search