Ischgl Ironbike

 In Marathon

Brutal – Dat is hoe de profs de Ischgl Ironbike omschreven aan de finish. En daar kan ik me alleen maar bij aansluiten. Gisteren om 8.10 was de start van de Ironbike in Ischgl een mountainbike marathon over ‘slechts’ 76 km maar daar hebben ze dan wel even 3500 hm in verstopt.

De start was in de hoofdstraat van Ischgl naast het liftgebouw, van daar uit ging het een stuk over de weg in de richting van Mathon. Na een paar kilometer reden we het talud op en ging het verder over schutter en asfalt tot de voet van de eerste klim richting Larein Alpe. Op het eerste deel werd heel hard gereden, tot de voet van de klim zoveel mogelijk in de buik van het peloton gereden om wat energie te sparen. Dat was nog niet zo makkelijk met de hoge snelheid die gereden werd. Aan de voet van deze klim was het zaak om op eigen tempo naar boven te rijden. Dat ging goed en kon op deze klim al weer een paar plekjes opschuiven. De klim was niet zo heel lang dus al snel ging het alweer naar bededen in de richting van Galtur. Hier staken we de weg over om weer terug te gaan in de richting van Ischgl. Nog een heel kort klimmetje om het veld nog wat verder uit elkaar te slaan. Daarna vol gas terug naar Ischgl. Op het laatste stukje fietspad reden we in een klein groepje waardoor ik nog een klein beetje energie kon sparen.

Midden in het centrum van Ischgl net voor de verzorgingspost moesten we een heel steil straatje naar boven naar de ingang van de kerk. Voor wandelaars ligt hier een trapje naast de weg om het naar boven lopen wat makkelijker te maken. Eenmaal boven was daar de verzorgingspost, hier stonden mijn ouders klaar met een verse bidon die goed kon gebruiken voor de lange klim naar de Idalp. Vanuit het centrum van Ischgl was het voor ruim 7 km klimmen naar het restaurant bovenop de Idalp. De klim was geheel over asfalt en overbrugt ruim 900 hm. Het is dus wel een steile klim en eenmaal boven was het nog niet gedaan met klimmen. Maar eerst nog 2 nieuwe bidons ontvangen van mijn ouders om vanaf het de Idalp eerst een heel klein stukje af te dalen en daarna te beginnen aan de klim naar Salaaser Kopf op 2700 meter hoogte. Dit deel van de klim was nog steiler en daardoor nog zwaarder dan het deel naar de Idalp. Na het klimmen komt gelukkig ook een afdaling en die zijn erg leuk in de Ironbike. De eerste helft was over een hele mooie singletrack/wandelpad naar beneden, het tweede deel ging op hoge snelheid over schotter verder naar Samnaun in Zwitserland.

Rondom het dorpje Samnaun was het een stukje vlak maar dat duurde niet lang. Een klein stukje verder bij het dorp Laret begon de klim weer terug naar 2700 meter. Deze klim bestond ook uit 2 delen. Het eerste deel door een hele mooie vallei met veel groen en een heel mooi uitzicht. Dit deel van de klim is ook nog niet zo heel erg steil en is gewoon lekker fietsen. Halverwege de klim kom je bij de liftgebouwen waar nu ook de verzorgingspost stond opgesteld. Hier stonden ook mijn ouders weer met een paar vers gevulde bidons en nog een paar gelletjes. Na de verzorgingspost werd het tweede deel van de klim een stuk steiler, gelukkig heb ik op alle extreem steile stukken gewoon kunnen fietsen waar andere toch een stukje moesten lopen. Hier heb ik weer de nodige deelnemers kunnen inhalen. Het laatste stuk van de klim, toen ik de top al kon zien heb ik nog een keer alles uit het lichaam geperst om zo snel mogelijk boven te zijn. Heel blij dat ik boven was aan de laatste lange klim van de dag.

Nu kon het grote feest van de dag beginnen afdalen over super gave trails terug naar Ischgl. Het feest begon met de afdaling over de Flimjoch trail, een heerlijke flowtrail waar je wel moet opletten maar waar geen gevaarlijke dingen in zitten. Na deze trail was het nog een heel klein stukje klimmen langs de Velillsee om daarna over de Velilltrail af te kunnen dalen terug naar Ischgl. Deze trail is echt geweldig, lekker sturen over de trails en tussen de stenen door. Af en toe zat er een klein heuveltje in en kon je nog even lekker een kleine sprong maken. Gewoon genieten. Eenmaal terug in Ischgl nog even door de tunnel langs de lopende banden af om vervolgens midden in het centrum de finish te passeren. Ik heb de 76 km en 3500 hm afgewerkt in 5 uur en 15 min wat 20 min sneller was dan mijn PR voor deze wedstrijd. Dus met een heel voldaan gevoel de wedstrijd en de vakantie afgesloten.

Recent Posts

Start typing and press Enter to search