Singletrack Heaven in Tsjechië

 In Marathon

De Afgelopen 2 dagen was Ludvikov Horses & Holiday de uitvalsbasis voor een paar heerlijke dagen fietsen in Tsjechië. Op vrijdagochtend vroeg vertrokken vanuit Nederland naar Nové Mesto pod Smrkem. De reis ging vlot en in de loop van de middag zijn we aangekomen in Ludvikov pod Smrkem bij het pension. Bij aankomst stond de koffie al op ons te wachten en hebben we onder het genot van de koffie zitten praten met de Nederlandse eigenaren. Heel erg gezellig om met oud dorpsgenoten bij te praten.  Maar inmiddels was het ook etenstijd dus zijn we in Nové Mesto pod Smrkem een hapje gaan eten. Na het eten hebben we in de kantine/woonkamer van Ludvikov Horses & Holiday nog gezellig zitten kletsen met andere camping en pension gasten. Daarna was het tijd om te gaan slapen want de volgende dag moest er gefietst worden.

Na een goede nacht slapen en een lekker ontbijt was het tijd om op de fiets te stappen en den 95 km singletrack die op 3 km van het pension ligt te gaan verkennen. De routes beginnen bij Singltrek Centrum waar ook een kaart staat waar de routes allemaal op staan aangegeven. De bedoeling was om de eerste dag alle routes aan elkaar te fietsen. Om een beetje op te warmen begonnen met de blauwe en rode route die ten noorden van Nové Mesto pod Smrkem lopen. Dit waren hele fijne tracks met lekker veel flow erin, deze twee rondes zijn voor iedere mountainbiker heerlijk om te doen. Hoe harder je deze rijdt hoe uitdagender ze worden want de bochten komen dan heel snel dichterbij. Ik reed hier op zondag dus was het op sommige stukken wat drukker maar nog lang niet zo druk als op zondag in de Drunense Duinen. Na de eerste 2 lusjes gereden te hebben was het tijd voor wat meer uitdaging.
Nu was het tijd om de routes in de richting van Polen te gaan verkennen. De rode route die die kant op gaat is gewoon een feest, je slingert lekker door de bossen en gaat stiekem toch nog wel een stukje omhoog zonder dat het echt klimmen wordt. Af en toe gaat het ook naar beneden en is het helemaal genieten. Je rijd hier gewoon de hele dag met een big smile rond. Bij de splitsing gekozen voor de zwarte verbindingsroute naar Polen. Dit was een iets technischer paadje maar heerlijk om te fietsen. Voor de echte beginner is dit wel wat lastig maar voor iemand die regelmatig fiets geen enkel probleem. Je kunt hier eventueel ook over een stukje asfalt de zwarte route overslaan.


In Polen liggen een aantal tracks, eerst ben ik begonnen met de blauwe en daarna de rode. De blauwe is eenvoudig maar gewoon lekker fietsen, de rode heeft iets meer uitdaging maar nog steeds niet moeilijk en voor iedereen met een goede conditie heel goed te doen. Na deze 2 rondjes nog even de zwarte track proberen te rijden maar hier heb ik ergens een pijltje gemist dus halverwege in een afdaling verkeerd gereden. Toen ik beneden in het dorp was maar even terug gereden naar het begin punt en de zwarte verbindingsrouten terug naar Tsjechië weer gepakt. Ik blijft zelf de zwarte routes het leukste vinden, hier zit de meeste uitdaging in zonder dat ze lastig zijn. Na ook de rode route afgemaakt te hebben was het tijd om even aan de inwendige mens te denken. Op het terras van Singltrek Centrum even lekker een broodje gegeten en wat gedronken om zo genoeg energie te hebben voor de nog niet gereden routes.

Met weer voldoende energie weer op de fiets richting de routes. Eerst nog een stukje van de route die ik al eerder had gereden om bij de juiste route te komen. De routes die volgden waren nog enkele rode en zwarte routes. De zwarte routes in dit deel zijn extra lusjes op de rode route. Mocht je de zwarte routes dus minder leuk vinden kun je die heel makkelijk overslaan. Ik zou dat niet doen omdat deze gewoon het leukst zijn. Op de zwarte track ten zuidwesten van Nové Mesto pod Smrkem heb ik het meest genoten. De afdaling die hier in zit duurt heel lang omdat deze maar heel ligt naar beneden loopt maar het is gewoon een achtbaan door het bos. Lekker fietsen tussen de bomen en grote stenen door. Vervolgens was het over de rode route weer terug naar de start en vervolgens over de weg weer terug naar het pension.

Hier nog even wat gedronken en toen was het tijd om te gaan douchen, kleren wassen en fiets poetsen. Kleren konden gelukkig in de wasmachine dus dat was zo gebeurd. De fietspoetsen was ook snel klaar omdat de tracks er mooi droog bij lagen op de allereerste na. Hier lagen wat plassen waardoor alles toch nog wel een beetje vies geworden was. Na al het poetswerk nog even wat gaan eten in het dorp en ’s avonds nog even in de kantine de dag doorgenomen met de andere gasten.

Een goede nacht slapen daar knapt een mens van op. Weer helemaal opgeladen en vol energie naar het ontbijt. Lekker gegeten en alles weer in orde gemaakt om te gaan fietsen. Het plan was om te gaan lunchen bij het Trek Centrum waar je fietsen van het merk Trek kunt huren en waar je lekker kunt eten en drinken. Weer een mooie route gemaakt om hier via alleen maar singletracks naar toe te rijden. Begonnen met de rode track richting Polen om vervolgens via de zwarte track helemaal in Polen uit te komen. Om optijd bij de lunchplek te zijn meteen ook weer terug gereden en het laatste deel van de route van gisteren nogmaals gereden. Toen ik uit de singletrack kwam gereden en een stukje over schotter moest rijden zag ik een aantal paarden met ruiters rijden. Ik dacht te zien dat dit de groep van het pension was en dat klopte. Even gedag gezegd en weer lekker doorgereden de singletrack op. Een stukje verder een kort klimmetje over schotter en hier kwam ik weer de paarden tegen. Mooi om te zien hoe dat hier in Tsjechië heel mooi samen gaat in 1 gebied.
Na de zwarte track nog een stukje rood om bij het Trek Centrum uit te komen. Hier lekker pannenkoeken gegeten, heerlijk gewoon. Terwijl we zaten te eten begon het flink te regenen dus nog maar een extra kopje koffie besteld. Na ruim een half uur harde regen was het weer droog, ik had inmiddels mijn kilometers wel gemaakt en er was geen noodzaak om op zeiknatte trails te gaan rijden. Dus klein stukje over de weg terug naar het pension. Daar alles weer schoongemaakt en na na een lekkere maaltijd in het dorp nog even gezellig in de kantine gezeten.

Na weer een goede nacht slapen zat de vakantie in Tsjechië er helaas alweer op en moesten de spullen weer ingepakt worden voor de terugrit naar Nederland. Een paar super leuke dagen gehad en zeker voor herhaling vatbaar. Mooie omgeving met heel veel singletracks en de klimmen zijn kort en niet te steil. Voor ieder niveau zijn hier routes te maken.

Recent Posts

Start typing and press Enter to search